Δραματική η οικονομική κατάσταση του Ο.Α.Ε.Ε.

Δραματική η οικονομική κατάσταση του Ο.Α.Ε.Ε.

Αρ. Πρωτ. 8789/14.04.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη δραματική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βρίσκεται η χώρα μας, ο ΟΑΕΕ μετά βίας χορήγησε στους δικαιούχους του, για τον μήνα Μάρτιο τις συντάξεις και το δώρο του Πάσχα, καθώς η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού είναι τραγική. Το πρόβλημα, όμως, επιτείνεται ακόμη περισσότερο μετά την άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να καταβάλλει επιχορήγηση ύψους 200 εκ. ευρώ στον Οργανισμό.

Ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει πλέον στα ταμεία του αποθεματικά και οι ταμειακές του ανάγκες ανέρχονται σε 1,14 δισ. ευρώ. Η τακτική επιχορήγηση, όμως, που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται έλλειμμα της τάξης των 540 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων στον Οργανισμό και στους ασφαλισμένους του, καθώς επιδεινώνεται όλο και περισσότερο η κατάστασή τους. Η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου δεν έχει επιδείξει πολιτικές αντιμετώπισης της κατάστασης του ΟΑΕΕ, αφήνοντας τον Οργανισμό κυριολεκτικά στην τύχη του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πώς προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, να αντιμετωπίσει την δραματική οικονομική  κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ;

Απάντηση Υπουργείου